Meet our locals!

Macedonië - vlag

Over Trajce uit Macedonië

Dertig jaar geleden ben ik geboren in Zoetermeer en opgegroeid in een Macedonisch huis. Beide ouders komen uit Macedonië en thuis spraken, aten, zongen en vierden we feestdagen dan ook in het Macedonisch. Moeilijk om te zeggen of ik nu Nederlands of Macedonisch ben. Sterker nog, ik weet soms niet eens meer waar ik woon. Eigenlijk ben ik een beetje overal te vinden, maar voornamelijk in Noord-Macedonië en Nederland. 

Circa 10 jaar lang heb ik voor de klas gestaan als geschiedenisdocent op het voortgezet onderwijs. Ongeveer een half jaar geleden ben ik, dankzij het reisbureau van mijn vader, overgestapt binnen de toeristische sector. Echter heb ik de afgelopen 8 jaar verschillende bijdragen geleverd binnen het toerisme op de Balkan, voornamelijk in de zomermaanden, van gidsen en hosten tot het ontwerpen van rondreizen.

Qua karakter zie ik mijzelf als een extravert mensenmens. Ik weet het, het klinkt cliché, maar ieder persoon is uniek. Ik vind het leuk om te ontrafelen wat jou bezig houdt en wat jij leuk vindt. Dit is het aard van het beestje, maar het is ook nog eens een constructieve kwaliteit om jou het beste te kunnen helpen. 

Met mijn historische, nuchtere Nederlandse kennis en mijn warme liefdevolle Macedonische gastvriendelijkheid, heet ik iedereen van harte welkom in het prachtige balkan.

Trajce

Mijn Top 3

Trajce's top 3

Ohrid, Noord-Macedonië


Ik zou geen Macedoniër zijn als ik Ohrid niet op de eerste plaats zou zetten. Maar ook niet onterecht! Er is iets bijzonders aan dit plaatstje en het is ook moeilijk uit te leggen in woorden. Het is in ieder geval iets meer dan dat het blote oog altijd kan waarnemen, wellicht iets spiritueels, romantisch of iets helend. Misschien zijn het de 365 kerken / kloosters die de stad telt, de avondlichten die in het middeleeuwse stadsgedeelte schitteren, de historische overblijfselen met hun ontelbare legendes, de groenblauwe heldere kleur van de oudste meer van Europa of simpelweg de warme gastvrijheid van de lokale mensen die het kleine beetje wat ze hebben, graag met hun medemens delen. Het gevoel wat Ohrid kan meegeven is in ieder geval onbeschrijfbaar, maar het is wel waanzinnig. Niet voor niets bouwen vele Nederlanders hier een tweede huis en beschrijft de Nederlandse schrijver A. den Doolaard deze plaats als de plek waar hemel en aarde elkaar aanraken. 
 

Trajce2

Baai van Kotor, Montenegro


Montenegro, wat een land ansich. Met haar immense hoogteverschillen, Venetiaanse architectuur, wilde rivieren, pittoreske dorpjes en azuurblauwe zee, blijft dit land tot in detail imponeren. Het is dan ook zeer logisch dat Montenegro fungeert als één van de grootste trekpleisters voor toeristen uit de Balkan. Wanneer ik de hoge bergen zie uitmonden in het water van de Adriatische kust, word ik weer herinnert aan het feit dat ik mij in Montenegro bevind. De baai van Kotor drukt deze beschrijving het best uit. Verder is het nachtleven rondom de zomermaanden zeer indrukwekkend. Vanuit de hele wereld komen er vele DJ’s naar Montenegro om ervoor te zorgen dat je een onvergetelijke avond kunt beleven. Het maakt dan ook niet uit of je in Kotor, Porto Montenegro, Herceg Novi of Perast bent, één ding is zeker, de eigenheid van dit stukje grond blijft verbazingwekkend uniek. 

Thessaloniki, Griekenland


De op één na grootste stad van Griekenland leeft van sfeer, heerlijk eten, bruisend nachtleven en is bezaaid met een breed scala aan historische monumenten. Of je nu even voor een weekend wilt gaan of dat je er een week wilt verblijven in combinatie met de schitterende witte stranden van Halkidiki, het is allemaal mogelijk. Deze moderne stad zal je ook het gevoel geven dat het allemaal kan. Wanneer ik door de straten van Ladadika of Ana Poli loop puilen mijn ogen uit van de historische en culturele bezienswaardigheden in combinatie met hippe barretjes en sfeervolle eettentjes. Als voormalig geschiedenisdocent kan ik hier blijven verdwalen. De dag sluit ik het liefst af met een verrukkelijke lokale lamskotteltjes onder het genot van een ouzo. 

Trajce2

Trajce's favoriete gerecht

Mijn favoriete lokale gerecht is bij uitstek een vers gevangen Ohrid forel die direct van de gril geserveerd wordt. Gecombineerd met makalo (lokale ailolie), brood, shopska salade en gegrilde paprikaatjes zorgt er iedere keer weer voor dat ik mijzel verlies in de intense smaken. Zeker aan te raden met een semi-droge witte wijn van de Temjanika druif. 

Trajce's favoriete lokale nummer

Van alle traditionele liederen is het liedje “Makedonsko devojce” het meest symbolisch voor Noord-Macedonië. 

Montenegro - Canyoning

Trajce's duurzame topper

Eén van de duurzame activiteit die heel erg in populariteit groeit, is absoluut canyoning. De gehele Balkan fungeert als een ware speelplaats voor dit spannende avontuur. Of je dit nu in Montenegro, Griekenland, Albanië of Noord-Macedonië doet, je zult het moment dat je uit de kloof klimt en je einddoel bereikt hebt nooit meer vergeten. 

"Wanneer jij een leuke dag hebt, dan hebben wij dat ook. Eten, drinken, feesten, zingen en genieten we samen. Iedereen is welkom!"

Why Bohemian Birds?

Maatwerk van ongeëvenaarde kwaliteit

Perfect op al jouw behoeften afgestemd. De afgelopen jaren hebben onze reisspecialisten al meer dan 1500 op maat gemaakte reizen verzorgd naar meer dan 170 bestemmingen.

Persoonlijk contact

Persoonlijk contact is cruciaal voor ons om een totaalervaring neer te zetten. Op kantoor bij ons, bij jullie of digitaal. We stemmen dit af op jullie voorkeur. 

Specialist in grote groepen

Met ervaring in het begeleiden van groepen tussen de 20 & 2.000 personen per reis, zijn wij de ultieme experts in op maat gemaakte groepsreizen, met ongeëvenaarde aandacht voor detail, individuele wensen & veiligheid voorop.

Voorstel1

Reisvoorstel ontvangen?

Vul ons formulier in en wij nemen binnen 24 uur contact op. Samen met jullie gaan wij werken aan een uniek en op maat gemaakt reisvoorstel.
Gratis reisadvies