Alles over Paaseiland
Komend weekend is het Pasen! Een christelijk feest waarbij officieel de wederopstanding van Jezus gevierd wordt en de vastenperiode eindigt. Maar tegenwoordig vooral een feestdag (eigenlijk dus twee feestdagen) van de Paashaas, paaseieren zoeken en eten, brunchen met de familie, paastaarten maken of gewoon lekker een vrije dag hebben. En om in de Paassferen te blijven gaat de blog van vandaag over Paaseiland. Wat is het? Waar ligt het? En wat kun je er doen?
Waarom heet Paaseiland Paaseiland?
Oké, laten we beginnen bij de naam Paaseiland. Waarschijnlijk vraag je je namelijk net als ik af waarom het in vredesnaam Paaseiland heet. Die naam heeft het eiland te danken aan een Nederlander, Jacob Roggeveen, een ontdekkingsreiziger die op Paaszondag 5 april 1722 het eiland ontdekte. Maar naast deze benaming draagt het eiland ook de namen ‘Rapa Nui’ en ‘Mata Ki te rani’. Rapa Nui betekent in het Polynesisch letterlijk de Grote Rots. Het eiland werd sinds ongeveer 1863 zo genoemd door zeelieden uit Tahiti. De inwoners noemen hun eiland zo, maar gebruiken het ook om hun taal en hun eigen aan te duiden. Een andere inheemse naam voor het eiland is ‘Mata ki te rani’ oftwel ‘Ogen die naar de hemel kijken’. Deze benaming slaat op de voorouderbeelden of Moai met de merkwaardige oogkassen die inderdaad schuin naar de hemel zijn gericht. Ik moet zeggen dat ik Paaseiland toch een leukere en makkelijkere benaming vind dus ik hou het daarbij.
Waar ligt Paaseiland?
Paaseiland is het meest zuidoostelijk gelegen eiland van Polynesië (een van de drie grote eilandengroepen in de Grote Oceaan die samen Oceanië vormen). Het eiland is een provincie Chili en met 163,6 vierkante kilometer is het ongeveer even groot als het Nederlandse Waddeneiland Texel. Het is één van de meest geïsoleerde eilanden ter wereld: het dichtstbijzijnde bewoonde eiland, Pitcairn, ligt 2075 km van Paaseiland verwijderd. Het vliegveld heeft welgeteld één landingsbaan waar je alleen via Chili op kunt vliegen.
Hoe zit het met die beelden?
De Moai beelden die Paaseiland kenmerken zijn wereldberoemd én mysterieus. Niemand weet écht hoe de beelden aan de kust terecht zijn gekomen. Die vier meter hoge beelden gemaakt van steen til je namelijk niet zo 1,2,3 op. Een gebrek aan geschreven geschiedenis op Paaseiland maakt het moeilijk de herkomst en precieze betekenis en functie van de beelden te ontrafelen. Lekker mysterieus dus!
Wat kun je er doen?
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is Paaseiland geen paradijs voor strandliefhebbers. Met meer kliffen dan stranden heeft het eiland één echt bountystrand met geïmporteerde palmbomen. Maar er zijn ook andere dingen te doen! Wandel- en fietsmogelijkheden op het eiland zijn er in overvloed die je allemaal leiden naar archeologische ruïnes of adembenemende uitzichten. Ook zijn er honderden ondergrondse grotten gevormd door lavastromen en kun je er goed duiken!
Naar Paaseiland op vakantie?
Paaseiland is een perfecte bestemming als je het gevoel wil hebben alleen op de wereld te zijn. Dat klinkt heel ongezellig, maar dat kan op z’n tijd heerlijk zijn. Temperaturen schommelen er het hele jaar rond de 20-25 graden, dus het is er altijd lekker warm! Paaseiland is een heel aparte en mooie bestemming die je niet zult vergeten!