Azië

Het lekkerste eten in Vietnam

Vietnam eten

Tsja, we kunnen er met z’n allen natuurlijk niet omheen: het Coronavirus heeft heel de wereld in zijn greep. Het voelt daarom ook een beetje dubbel om dan door te gaan met reisblogs schrijven, maar laten we toch met elkaar goede moed houden! Misschien heb je stiekem toch een beetje gehamsterd en zit je nu met een grote etensvoorraad of misschien verveel je je wel ontzettend thuis en zit er niks anders op dan lekker te gaan koken. In deze barre tijden, is eten (voor mij in ieder geval) tenminste een lichtpuntje! Om die reden gaat de blog vandaag over eten, en niet zomaar over eten, maar over het lekkerste eten in Vietnam!

Pho

De eerste keer dat ik Pho at, kan ik me nog goed herinneren. Ik was op mijn tussenjaar aan het reizen in onder andere Vietnam en ik was op dat moment met een vriendin in Hanoi. We liepen rond, kregen trek en besloten om ergens op de hoek van de straat aan te schuiven bij een lokaal tentje aan een klein plastic tafeltje. Op mini krukjes zaten we daar en bestelden we het enige wat op de kaart stond: Pho. Dit nationale gerecht is een noedelsoep waarbij je meestal kunt kiezen uit Pho bo (rundvlees) en Pho ga (kip). Pho wordt meestal als ontbijt gegeten en kost tussen de VND 20.000 en VND 30.000 in een lokaal restaurant of straatmarkt in Vietnam. Inderdaad, dat is zo ongeveer een euro!

Vietnam eten pho

Banh Mi

Een gewoon broodje kaas? Daar doen ze niet aan in Vietnam. Wel hebben ze banh mi; een geroosterd stokbroodje belegd met groenten, boter, sojasaus, koriander en hete pepers. Meestal kun je ook nog kiezen uit allerlei vleesvullingen, waaronder geroosterde buikspek, gegrilde varkenslende, gebakken vis of gepocheerde kip. Je zult nooit meer terug willen naar dat broodje kaas ;).

Vietnam eten banh mi

Banh Xeo

Dit ziet eruit als een soort omelet, maar het gerecht heeft de gele kleur te danken aan de kurkuma die erin zit. Eigenlijk is banh xeo namelijk eerder te vergelijken met een crêpe. Het is gemaakt van rijstmeel, kokosmelk en kurkuma en je kunt het vullen met vermicellinoedels, kip-, varkensvlees- of rundvleesplakjes, garnalen, gesneden uien, taugé en champignons. Een echte local eet zijn banh xeo gewikkeld in mosterdblad, slablaadjes of rijstpapier samen met muntblaadjes en basilicum en dompelt het in pindasaus als kers op de taart! YUMMY.

Vietnam eten banh xeo

Goi Cuon

Heerlijk fris en licht (en gezond) zijn deze Vietnamese loempia’s in tegenstelling tot de gefrituurde variant. Goi cuan bestaat ​​uit dunne vermicellinoedels, plakjes varkensvlees en/of garnalen, basilicum en sla, allemaal stevig verpakt in doorschijnende banh trang (rijstpapier). Vanwege de subtiele smaak wordt goi cuon meestal ondergedompeld in gemalen pepers en een op hoisin gebaseerde dipsaus met daarop gemalen pinda’s. Omdat de springrolls zo lekker licht zijn, kun je hier heel veel van op – en dat wil je ook!

Vietnam eten Goi Cuon

There's more...

Er zijn nog heel veel andere heerlijke Vietnamese gerechten, maar wat mij betreft waren dit de vier lekkerste! De rest zul je zelf moeten ontdekken wanneer je in Vietnam bent. Mocht je nou inderdaad van plan zijn om, als alles weer rustig is, naar Vietnam te reizen, dan hebben we hier ook nog wat restauranttips in Hoi An en Hanoi!

Hoi An:

  • Morning Glory
  • Vy’s Kitchen (kan je ook kookcursussen volgen)
  • Cargo Club

Hanoi:

  • New Day in the Old Quarter
  • Lola in de Old Quarter

Oké, ik heb inmiddels trek gekregen. Let’s eat!

Ontdek ook de keuken van Vietnam!

Vul ons formulier in en wij nemen binnen 24 uur contact op. Samen met jullie gaan wij werken aan een uniek en op maat gemaakt reisvoorstel.
Terug naar het overzicht
Gratis reisadvies