Europa

Duurzaam reizen door het veelzijdige Schotland

Schotland blog

Schotland; het noordelijke deel van Groot-Brittannië met als hoofdstad één van de mooiste steden ter wereld, Edinburgh. Het is het land van de hooglanden, de hoge kliffen en de adembenemende natuur. Hier zijn de mensen trots op hun cultuur, en terecht! Dit dunbevolkte gebied van het Verenigd Koninkrijk zet zich graag op de kaart als een duurzame bestemming en is perfect voor een bedrijfsreis. Nieuwsgierig geworden naar de vele mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid in dit prachtige land? Lees dan gauw verder, want in dit artikel worden er enkele bijzondere en duurzame activiteiten en accommodaties uitgelicht die je zeker niet mag missen tijdens een reis door Schotland

Vlucht compenseren

Een reis begint natuurlijk bij het kiezen van de bestemming! Wanneer de keuze is gevallen op Schotland, is het bijna 100% zeker dat je aangewezen bent op het boeken van een vlucht. Maak hierbij dan een bewuste keuze voor welke vliegmaatschappij je kiest. De Nederlandse vliegmaatschappij KLM scoort bijvoorbeeld al relatief goed op duurzaamheid en efficiënte vluchten. KLM compenseert namelijk zijn CO2-uitstoot en maakt hierdoor de vlucht weer CO2 neutraal! Op de website van FlyGreen vind je een handige tool om de CO2-uitstoot te berekenen van jouw gekozen vlucht. 

Accommodaties

De duurzame opties houden zeker niet op wanneer je bent aangekomen in Schotland. Voor restaurants en accommodaties is in Schotland de Green Tourism Award opgezet. Een erkende prijs in dit veelzijdige groene land! Schotland is dé duurzame bestemming van Europa en zet steeds grotere stappen richting het duurzaam toerisme.

Om een Green Tourism Award te ontvangen worden onder andere de hotels beoordeeld op hoe groen zij zijn. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar biodiversiteit, efficiënt water en energieverbruik, betrokkenheid bij de bevolking en veel meer. De hotels ontvangen hier dan een bronzen, zilveren of gouden award voor. Wanneer je bij het boeken van een accommodatie erop let of ze al een award hebben, ben je er toch weer even bewust mee bezig! Enkele hotels die al een Green Tourism Award hebben ontvangen zijn: 

 • MacDonald Holyrood Hotel – Edinburgh
  Dit centraal gelegen hotel in Edinburgh heeft een Gold Green Tourism Award kunnen bemachtigen! Het hotel is al een tijdje heel goed bezig op het gebied van duurzaamheid. Zij houden er bijvoorbeeld al rekening mee dat er minder handdoeken in de hotelkamers aanwezig zijn, gebruiken energiezuinige lampen en hebben stroombegrenzers op de kranen en douches. Een echte aanrader wanneer je in Edinburgh wilt verblijven! 
 • Atholl Palace Hotel – Highland Perthshire
  Dit prachtige kasteel heeft een mooi uitzicht op de omliggende bergen van Perthshire. Dit hotel heeft ook een Gold Green Tourism Award kunnen bemachtigen. Zij doen onder andere aan afvalbeheer door middel van recycling, energiemanagement voor een CO2 neutraal hotel en gebruik van verschillende groene leveranciers. Een prachtig verblijf wanneer je hier in de buurt bent.
Schotland accommodaties

Activiteiten

Aan duurzame activiteiten is er in Schotland ook geen gebrek! Hieronder enkele activiteiten die een roadtrip door het land helemaal compleet maken: 

 • Fietstocht langs de kust
  Wanneer de reis in Edinburgh start, kan een fietstocht eigenlijk niet ontbreken. De stad heeft een prachtige omgeving en kan daarom het beste per fiets ontdekt worden. Vanaf het hart van de haven van Edinburgh kan er via de kust richting het noorden worden gefietst. Tijdens deze fietstocht zijn er verschillende plekken waar gestopt kan worden om een mooi plaatje te kunnen schieten! Denk hierbij aan Lauriston Castle, Dalmeny Estate en het uitzicht op de Firth en Forth Bridges. Je kan ervoor kiezen om zelf op pad te gaan of een lokale gids neemt je mee langs al deze mooie plekken! 
 • Tesla Road Rally
  Een onvergetelijke ervaring die je niet snel nog een keer zal beleven is de Tesla Road Rally! Hoe vet is het om de hooglanden van Schotland te ontdekken in één van de modernste elektrische auto’s? Tijdens de reis door Schotland is het mogelijk om meerdere dagen hierin rond te rijden en de veelzijdige natuur op een andere manier dan normaal te zien. Om tijdens de roadtrip helemaal duurzaam bezig te zijn kan er een extra stop worden gemaakt om een goede bijdrage te leveren aan de natuur van Schotland. Plant gezamenlijk een eigen boom onder begeleiding van een echte expert! 
Schotland sfeer

Restaurants

Naast de activiteiten hebben we ook enkele restaurants uitgelicht waar je geweest moet zijn! Onze tips:

 • Cannonball
  Dit restaurant in Edinburgh is zeker een bezoekje waard. Niet zonder reden, want Cannonball heeft de ‘Slow Food Edinburgh’ stempel bemachtigd. Dit betekent dat de chefs met lokale en duurzame ingrediënten werken met uitstekende kwaliteit. 
 • Timberyard
  Een ander prachtig restaurant is Timberyard. Deze voormalige houtwerf is volledig omgetoverd tot een smaakvolle plek om te dineren. Hier wordt uitsluitend gewerkt met ingrediënten afkomstig van lokale ambachtslieden, kwekers, producenten en foeriers. Verwacht ongewone ingrediënten en spannende combinaties van de drank tot aan het dessert! 
 • Ballintaggart Farm
  Voordat er gedineerd kan worden is het bij Ballintaggart Farm eerst de bedoeling om alle ingrediënten zelf te verzamelen in het nabijgelegen bos. Dit doen jullie niet alleen, maar onder begeleiding van een echte expert! Wanneer de ingrediënten zijn verzameld, zal een chef tijdens een workshop uitleggen hoe alles omgetoverd zal worden in een heerlijke lunch of diner!
   
Schotland strand

Wil jij ook naar Schotland?

Vul ons formulier in en wij nemen binnen 24 uur contact op. Samen met jullie gaan wij werken aan een uniek en op maat gemaakt reisvoorstel.
Terug naar het overzicht
Gratis reisadvies