Inspiratie

Check de raarste delicatessen van deze 5 landen

Bergen met sneeuw

Na elke donderdag op de bank Expeditie Robinson te hebben gekeken, knipperen we zelfs niet meer met onze ogen wanneer de deelnemers maden, oogballen en rattenkoppen op moeten smikkelen. Toch bezorgen deze 5 favoriete gerechten van deze landen je waarschijnlijk de rillingen. Wij gaan voor nummer 2!

1. Japan

In Japan zijn ze wel heel erg van het living on the edge. Kogelvis is namelijk een delicatesse in Japan, maar het zou zomaar eens je laatste maaltijd kunnen zijn. In Tokio is een klant van een restaurant met twee Michelinsterren bijna overleden na het eten van deze lekkernij. Het is dan ook een extreem giftig gerecht wanneer het verkeerd bereid wordt. Koks moeten een opleiding van drie jaar volgen om deze vis te mogen bereiden. Vervolgens moeten ze ook nog een test afleggen waar maar een derde van de koks voor slaagt. Het bereiden van de vis is een tricky business want volgens de Japanse traditie horen chefs ook nog eens eervol zelfmoord te plegen als één van hun klanten sterft door het eten van de vis. Wie durft?

2. China

Het eten van garnalen is natuurlijk niet iets wat ons gek in de oren klinkt. In China bereiden ze de garnalen alleen nèt iets anders dan wat wij gewend zijn. De garnalen zijn namelijk levend en dronken. De Chinezen maken de garnalen klaar in een sterke drank “baijiu” waardoor de garnalen zo lam zijn dat ze het niet eens door hebben dat ze levend worden opgegeten.

3. IJsland

In IJsland zijn alle fitboys en –girls te vinden aangezien er over het algemeen namelijk erg gezond gegeten wordt! Bij ons staat de IJslandse keuken er echter om bekend om niet de lekkerste te zijn vanwege wat tsja.. aardig bijzondere gerechten. Dat er dingen gegeten worden waar onze mond van open valt, komt doordat er vroeger een periode was waarin de IJslanders simpelweg niets beters konden vinden om te eten. Vieze dingen die toch eetbaar bleken te zijn, werden daarom in plaats van weggegooid lekker opgesmikkeld.

Een voorbeeld hiervan is hákarl, wat haaienvlees van de Groenlandse haai is. Misschien is de geur nog wel erger dan de smaak. De IJslanders laten het vlees namelijk eerst een aantal maanden onder de grond rotten voordat het gedroogd wordt. Hoewel je het niet verwacht, is het een ware delicatesse en wordt het alleen in de allerbeste restaurants geserveerd. Waarschijnlijk is de beroemde kok Gordon Ramsey hier geen groot voorstander van. In de BBC-televisieserie ‘The F Word’  ging hij namelijk een duel aan waarbij allerlei ‘delicatessen’ geproefd moesten worden en bij het proeven van hákarl ging hij over zijn nek.

4. Streken in Afrika

Net als je denkt gekker kan het niet worden.. Ja hoor! In sommige streken van Afrika worden stenen toch echt gegeten als tussendoortje. Het gaat dan om lichte steentjes die door te bijten zijn. Het opvallende is dat vooral zwangere vrouwen dit doen, wat komt door ondervoeding en het ervaren van stress. Dit is erg zorgwekkend gedrag omdat het tot infecties en verstoppingen leidt. Hoe dit ook wel genoemd wordt is pica: het eten van dingen die niet bedoeld zijn voor de consumptie. Je kent die programma’s hierover vast wel waarbij mensen de gekste dingen eten zoals kussenvullingen en nagellak..

5. Denemarken

Blijkbaar is het eten van levende dieren opeens helemaal een hype, want in Denemarken kunnen ze er ook wat van. In Kopenhagen is er een restaurant met twee Michelinsterren waarbij het gerecht, bestaande uit een salade met levende mieren, één van de specialiteiten is. De mieren worden wel eerst gekoeld zodat ze wat langzamer over je bord kruipen. Het schijnt dat de mieren smaken naar citroengras!

Zijn jij en je jaarclub waaghalzen en willen jullie deze uiterst bijzondere gerechten zelf proberen?

Vul ons formulier in en wij nemen binnen 24 uur contact op. Samen met jullie gaan wij werken aan een uniek en op maat gemaakt reisvoorstel.
Terug naar het overzicht
Gratis reisadvies