Europa

Birdie op reis! Lena in Schotland

Birdie op reis in schotland

Lena in Schotland

Afgelopen week kreeg ik de kans om het indrukwekkende Schotland te mogen ontdekken. En ik begrijp helemaal waarom de Lonely Planet de Highlands als “best in Travel 2019” heeft uitgeroepen.

Schotland, het land van doedelzakken, geruite rokken, whisky, heel veel whisky, haggis en natuur waar je u tegen zegt! Het land heeft al mijn verwachtingen overtroffen en heeft meer te bieden dan je van te voren kunt bedenken. 

Wist je bijvoorbeeld dat je in Schotland dolfijnen en walvissen kunt spotten of dat je kunt surfen op een paar van ’s werelds beste golven? Lees dus snel verder om te zien welke highlights deze unieke bestemming o.a. allemaal te bieden heeft!

Als je denkt aan Schotland denk je al best snel aan mannigheid en bijbehorende elementen (lees: whiskey, veel eten, rauwe landschappen en blote benen in koud weer). Dit doet echter niks af aan de fun, want na aangekomen te zijn in Edinburgh stond er direct iets typisch Schots op het programma.

Een bezoek aan een rugby wedstrijd. Een te gekke ‘local experience’, met veel verschillende food-trucks om het stadion voor de beste snacks en nodige ‘pints’. Na de wedstrijd zette het feest zich door in het centrum van Edinburgh met pubs vol met uitgedoste supporters! 

Rugby wedstrijd

Een goede eerste indruk dus, en die werd alleen nog maar beter na terugkomst in de binnenstad. In augustus staat namelijk het jaarlijkse Fringe Festival op het programma. De hele stad is volgepakt met straatartiesten en er hangt een hele gezellige sfeer in het centrum. Uitgelezen moment om eens te proosten met een paar locals!

Straatartiest in het centrum van Edinburgh

Na Edinburgh ben ik vervolgens richting het Cairngorms National Park gereden, waar een whiskey tour bij Blair Athol op de planning stond. Het is één van de oudste, nog werkende, whisky distillerijen. Erg interessant, en na de afsluitende proeverij wederom een hoogtepuntje van mijn trip.

We brachten hierna namelijk een bezoek aan het  Athol Palace om aan te schuiven bij een echte Sunday Roast, een traditie die je zeker niet wilt missen. Heeeel veel eten in de prachtige setting van een oud paleis, en indrukwekkende omgeving. Top!

Één van de whisky tanks in Blair Athol

Vervolgens stond Inverness op het programma. We zijn per speedboat op zoek gegaan naar dolfijnen, en hadden zelfs kans om walvissen (!) tegen te komen. En dat in Schotland hè! Van het ene water naar het andere, want het meer van Loch Ness ligt tegen Inverness aan. Helaas hebben we Nessy (het monster) niet gevonden…

Dolfijnen spotten per speedboot

De rit vervolgde zich naar Isle of Skye; een prachtig eiland waar we een hike naar de Old Man of Storr hebben gemaakt. Geloof me of niet: dit was één van de mooiste uitzichten die ik ooit heb meegemaakt, en dat door de modder in de regen!

De mystieke omgeving van de Isle of Skye

Als laatste stop voor aankomst in Glasgow hadden we de mogelijkheid om de highland games te bezoeken bij de Cowal Highland Gathering. Veel doedelzakken, danseressen en krachtpatsers. Een authentieke ervaring! 

Doedelzakken en Schotse kilts bij de Cowal Highland gathering

Tot slot de bestemming van vertrek, hoofdstad Glasgow. In Glasgow is naast alle gave streetart in het centrum ook een fantastisch (GRATIS!) museum te vinden. Het Kelvingrove museum is recentelijk helemaal gerenoveerd en is gevestigd in een enorm imponerend gebouw wat royaal aandoet. Een must-see als je er bent! Ook het uitzicht vanaf de oude begraafplaats Necropolis is een aanrader. 

Indrukwekkende street art in Glasgow

Ik kan concluderen dat Schotland mijn hart gewonnen heeft en  al mijn verwachtingen heeft overtroffen! Zeker een plek waar ik weer terug heen ga in de toekomst, wie weet dat ik Nessy de volgende keer wel weet te spotten..

Wil jij ook een rondreis maken door Schotland?

Vul ons formulier in en wij nemen binnen 24 uur contact op. Samen met jullie gaan wij werken aan een uniek en op maat gemaakt reisvoorstel.
Terug naar het overzicht
Gratis reisadvies