Europa

Een bestemming die je doet denken dat je je begeeft op een andere planeet

I Jsland vulkaan

IJsland is zonder twijfel het meest bijzondere land dat ik heb mogen bezoeken. Dit heeft alles te maken met de natuur die voor een buitenaardse ervaring zorgt. IJsland is een eilandstaat ten noordwesten van het Europese vasteland en het ligt net onder de poolcirkel. Doordat het in de buurt van de poolcirkel gelegen is, bestaat er de kans om het noorderlicht te aanschouwen; oktober tot maart is hier de beste periode voor! Naast het noorderlicht zijn er nog ontelbare andere bezienswaardigheden en ervaringen die 100% de moeite waard zijn. In dit artikel worden de bezienswaardigheden die absoluut niet overgeslagen mogen worden besproken.

Gletsjermeren en Diamond Beach

De gletsjermeren Fjallsáron en Jökulsárlón zorgen ervoor dat je je ogen uitkijkt. Vooral op een zonnige dag zijn de ijsschotsen helderblauw en kan je hier wel uren blijven om dit te bewonderen. Wat echter ook een optie is; is varen tussen het gletsjerijs door om het ijs van dichterbij te bekijken. Ik had het geluk dat er ook nog eens zeehondjes naast ons kwamen zwemmen! De stukken ijs van Jökulsárlón brengen je meteen naar de volgende bijzondere bezienswaardigheid; Diamond Beach. De stukken ijs drijven namelijk vanaf het meer rechtstreeks de zee in, om vervolgens weer aan te spoelen op dit zwarte strand. Daardoor ligt het strand het gehele jaar vol met stukken ijs die schitteren in de zon, vanwaar de naam Diamond Beach. De hoeveelheid aan stukken gletsjerijs die er liggen hangt af van het weer en van het feit of het eb of vloed is. Toen ik er was had ik geluk en lagen er ontzettend veel grote stukken, wat prachtige foto’s opleverde in de zon. Interessant om te weten; het bekendste zwarte strand in IJsland is Reynisfjara, wat een filmlocatie uit Game of Thrones is! Hier zijn 4 rotsen die kaarsrecht omhoog staan in de zee. Waanzinnig mooi!

I Jsland gletcher

Gletsjers

Bijna 11% van IJsland is bedekt met gletsjers en in IJsland vind je dan ook de grootste gletsjer van Europa; de Vatnajökull. De oppervlakte van de ijskap is 8300 km², zo groot als de provincies Friesland, Groningen en Drenthe samen. Je kunt ervoor kiezen om over de gletsjer te wandelen met stijgijzers en ijsbijlen, maar je kunt er ook voor kiezen om de sneeuwscooter te pakken en eroverheen te scheuren. Beide opties zijn natuurlijk zeker niet verkeerd!

I Jsland gletsjer1

Watervallen

IJsland heeft een immens aanbod aan watervallen, er zijn er honderden. Ik moet zeggen dat het heel moeilijk is om er een paar uit te pakken die het meest indrukwekkend zijn omdat ze dit allemaal zijn. Toch ben ik op de volgende 4 gekomen: de Seljalandsfoss, Svartifoss, Gullfoss en Skógafoss. Bij de Seljalandsfoss kan je achter de waterval langs lopen, wat vooral aan te raden is bij zonsondergang, want dit levert prachtige beelden op. Een waterval zoals de Svartifoss waterval had ik nog nooit eerder gezien. Bij deze waterval is niet de grote hoeveelheid water hetgeen wat deze highlight zo mooi maakt, maar juist de achtergrond. Het water stort namelijk voor een muur van gigantische, zwarte basalten meters naar beneden. Dit ziet er ontzettend mooi uit. De Gullfoss en de Skógafoss zijn vooral speciaal vanwege de immense grootte van deze watervallen! Toen wij bij Skógafoss waren, zagen we er ook nog eens een prachtige regenboog.

I Jsland waterval

Het Noorderlicht

Het mag wel duidelijk zijn dat dit een van de meest magische natuurverschijnselen is, en ja ook dit is in IJsland te spotten. Van oktober tot maart heb je hier de meeste kans op. Helaas heb ik zelf niet het geluk gehad om dit te mogen aanschouwen. Het staat dus ook nog steeds op mijn eigen bucketlist!

I Jsland Noorderlicht

Vliegtuigwrak

Dit vliegtuigwrak Solheimasandur was de startlocatie van Wie is de Mol 2012. Dit vliegtuig moest door een brandstoftekort in 1973 een noodlanding maken op de zwarte vlakte van IJsland. Het is de afgelopen jaren wel een drukbezochte fotospot geworden dus als je er in alle rust een kijkje wilt nemen moet je vroeg zijn!

I Jsland natuur1

Walvis spotten

Wanneer je tijdens je reis door IJsland alleen het zuiden bezoekt, maar niet langs het noorden komt, dan heb je de mogelijkheid om vanuit Reykjavík een walvisexcursie te doen. Kom je echter ook langs het noorden, dan zijn er meerdere mogelijkheden. Daar worden er vanuit drie verschillende plaatsen tours aangeboden, waarbij Húsavik de meest bekende is. Het staat bekend als de ‘walvishoofdstad’. Tijdens mijn walvis excursie kwam er eentje vlak naast onze boot zwemmen; een fantastische ervaring!

I Jsland walvis

Blue lagoon

Na alle drukte kan de Blue Lagoon natuurlijk niet ontbreken om even helemaal tot rust te komen. Het water van deze spa is een mengsel van zout en zoet water dat geothermisch verwarmd is. Het komt van wel 2000 meter diep uit de aarde en de temperatuur varieert tussen de 37 en 40 graden. Kortom, dit is het perfecte einde van je reis!

I Jsland blue lagoon

Overtuigd om op lustrumreis naar het IJsland te gaan?

Vul ons formulier in en wij nemen binnen 24 uur contact op. Samen met jullie gaan wij werken aan een uniek en op maat gemaakt reisvoorstel.
Terug naar het overzicht
Gratis reisadvies