Inspiratie

Leven reizigers langer?

LEVEN REIZIGERS LANGER

We zitten inmiddels in de laatste week van januari en dat betekent dat dit het moment van de waarheid is. Óf je bent nog helemaal lekker bezig met je goede voornemens óf je hebt ze inmiddels alweer laten varen. Veel voornemens voor het nieuwe jaar draaien om je gezondheid: veel sporten, minder alcohol drinken en gezond(er) eten. Allemaal omdat we er beter uit willen zien, ons goed willen voelen, maar vooral omdat we lang willen blijven leven, toch? Wat ook vaak op de planning staat voor het nieuwe jaar is meer nieuwe dingen ontdekken door bijvoorbeeld meer te reizen naar nog onbekende bestemmingen. Maar draagt reizen dan niet bij aan die begeerde gezondere levensstijl? Of korter gezegd: leven reizigers langer?

Vliegtuigvoer, jetlags en inpakstress

In eerste instantie denk je misschien dat die droge vliegtuiglucht en dat smaakloze voedsel niet per direct de kwaliteit van je leven verbeteren. Dan heb je nog de uren slaap die je mist door de jetlags en niet te vergeten de stress die je krijgt van gehaast inpakken van je koffer of wanneer je weer eens denkt je paspoort kwijt te zijn. Allemaal niet heel bevorderlijk voor je gezondheid, zou je denken.

De gezondheidsvoordelen van reizen

Maar hiertegenover staat dat reizen ook zeker een aantal voordelen voor je gezondheid met zich meebrengt. Ten eerste maakt op vakantie gaan of reizen je blijer. Wie wordt er nou niet blij van even niet werken, luieren in de zon, lekker eten en drinken, nieuwe herinneringen maken en mensen leren kennen. No stress! En we weten inmiddels allemaal hoe slecht stress kan zijn voor je gezondheid. Veel stress verhoogt je cortisol level en daarmee de kans op een burn-out en hart- en vaatziekten… Dus: reizen = blij zijn = geen stress hebben = verlaagd cortisolgehalte = langer leven.

Ten tweede is reizen goed voor je weerstand. Je hebt vast wel eens gehoord dat het “goed is voor je weerstand” als je iets eet wat je net hebt laten vallen op de grond. Wanneer je reist, werkt dit ongeveer op dezelfde manier. Op reis word je blootgesteld aan wat viezigheid en kleine ziektes en daardoor zullen je lichaam en darmen sterker worden. Je laat je lichaam wennen aan duizenden nieuwe bacteriën, waardoor het sterker wordt. Je maakt antilichamen aan die je immuunsysteem beschermen tegen ziekteverwekkers. Top! Dat betekent natuurlijk niet dat je helemaal niet meer je handen hoeft te wassen of hoeft te douchen, want dat is wel gewoon zo fris om te doen.

Helemaal zen

Ten derde kan reizen een goede invloed hebben op je mentale gezondheid. Zoals in puntje één al benoemd, ontmoet je tijdens je reis nieuwe mensen en zie je nieuwe plekken. Je vergroot je horizon en geest wat ervoor zorgt dat je hersenen creatiever worden. In het algemeen is creativiteit gelinkt aan neuroplasticiteit, oftewel hoe alle functies in je brein in verbinding staan. Nieuwe geluiden, geuren, talen, smaken en sensaties zorgen voor meer zenuwprikkels in je hersenen en kunnen je mind doen opleven.

Lekker blijven reizen

Dus, was één van jouw goede voornemens voor 2020 om meer bezig te zijn met je gezondheid en ben je ondertussen al lekker aan het reizen of een reis aan het plannen? Dan ben je officieel lekker bezig! Zet je vakantiedagen in, boek die tickets en hoppa, voor je het weet heb jij tien jaar aan je leven toegevoegd!

Hebben de voordelen je overtuigd? Plan nu je reis!

Vul ons formulier in en wij nemen binnen 24 uur contact op. Samen met jullie gaan wij werken aan een uniek en op maat gemaakt reisvoorstel.
Terug naar het overzicht
Gratis reisadvies