Inspiratie

‘NEW YEAR, NEW ME?’

New year new me

Dit zijn de travel trends voor 2020!

Off the beaten track

Het is natuurlijk al een tijdje duidelijk dat het massatoerisme toeneemt en sommige bestemmingen worden vertekend en allure verliezen door de overkill aan dagjesmensen, sensatiezoekers en attractievolk. Als een ontplofte mierenhoop lopen ze je voor de voeten, zwaaien met selfie-sticks in je (ge)zicht en zorgen ze voor vervelend lange rijen.

Misschien heeft het voor de één wat langer geduurd dan de ander, maar de meeste mensen hebben inmiddels door dat zij niet langer geïrriteerd willen worden door hun omgeving wanneer zij op vakantie zijn. De oplossing hiervoor? Op zoek gaan naar nieuwe routes, bestemmingen en alternatieven.

Wellicht kost het iets meer tijd en moeite om op zoek te gaan naar gave vervangers van de ‘bekende’ (toeristen) routes en locaties, maar als wat je ervoor terugkrijgt een fijnere reiservaring is dan vinden we dat meer dan waard!

Uiteindelijk moet men weer de switch maken naar een ultieme beleving, nieuwe dingen zien en meemaken en authenticiteit van bepaalde culturen willen proeven. Niet naar het gehaast door plekken heen gaan om te kunnen zeggen er geweest te zijn of die haast gedwongen selfie te willen maken.

Wij helpen jullie in ieder geval graag om op zoek te gaan naar deze originele routes en bestemmingen, en zorgen maar wat graag voor bucketlist waardige reismomenten en ervaringen ? Check onze Instagram pagina om een indruk te krijgen van hoe dit eruit ziet!

Eco-friendly reizen

Overal ter wereld worden de gevolgen van klimaatverandering duidelijker zichtbaar. Een pijnlijke constatering en een vlijmscherpe doorn in het oog van zo ook de reisliefhebber. Sommige bestemmingen zijn door overstromingen, aanhoudende bosbranden of zware stormen zelfs niet meer te bezoeken. Wildlife en flora worden in rap tempo bedreigd of verdwijnen zelfs compleet.

Al met al genoeg reden om ook als reiziger hand in eigen boezem te steken en eens na te gaan hoe we hier een voet voor kunnen steken, of in ieder geval te zorgen dat dit probleem niet nóg groter wordt door toedoen van onszelf.

Dit kunnen we doen door zoveel mogelijk onze ecologische voetafdruk te beperken, en na te denken over alternatieven of compensatiemogelijkheden.

Zo kun je proberen meer per trein te reizen, groen-gecertificeerde accomodaties boeken, proberen niet/zo min mogelijk over te stappen wanneer je vliegt, betaal een kleine CO2-compensatie bij het boeken van je vlucht en houd simpelweg rekening met de lokale bevolking en hun omgeving. Geen afval zomaar weggooien (in de natuur), water verspillen of je peuken op straat smijten dus.

Boek bijvoorbeeld een te gekke eco-lodge in Sri Lanka of Bali zoals hierboven in plaats van een budget hotel of kamer in één van de grote ketens. Behalve dat je lekker bezig bent door rekening te houden met de natuur is het vaak ook nog eens een stuk cooler en voel je je meer onderdeel van je omgeving en haar oorspronkelijke bewoners!

Reizen om wat terug te geven aan de wereld (en de lokale bevolking)

Reizen hoeft niet altijd te gaan om luieren, bruin worden en mimosa’s drinken op een strand. Natuurlijk, het is heerlijk om tot rust te komen wanneer je de grens over bent, maar er valt ook energie, geluk en rust te behalen uit andere dingen.

We zien een trend in reizen als kracht om wat terug te doen. Zo verblijven mensen sneller bij lokaal gerunde accomodaties of trekken ze bij een lokale familie in om te overnachten en gezamenlijk te dineren (ouderwets: wat de pot schaft..).

Ook kan je eens gaan ‘plastic jutten’ en een strandwandeling effectief maken door eens een vuilniszak mee te nemen en rommel te ruimen.
In Lan Ha Bay in Vietnam kan je zelfs op een kayak door het water om met een vangnetje plastic te verzamelen.

Andere opties zijn om een steentje bij te dragen door eens een dag mee te draaien bij een olifanten (of ander wildlife) conservatie oord of lokale kookklasjes te volgen om het inkomen van vrouwen te stimuleren in bepaalde gebieden (kijk van tevoren goed of dit niet onderdeel is van een mantelbedrijf maar daadwerkelijk lokaal is opgezet).

We verlangen steeds vaker van onze accommodatie om meer te zijn dan 'slechts' hotel of verblijfsplek

Natuurlijk, gedurende je reis wil je zeker zijn van een fijne slaapplek en er zeker van zijn dat je voldoende nachtrust te pakken hebt. Echter valt het op dat er steeds meer vraag is naar unieke accommodaties.

Met unieke accommodaties bedoelen we niet het duurste hotel of een bijzondere king-suite helemaal bovenin een wolkenkrabber. We denken Marokkaanse woestijntenten, Japanse ryokans, Indiase paleizen of zelfs Laplandse iglo’s.

Niet alleen de totaalbeleving van een originele slaapplaats speelt een belangrijke rol in deze trend. Ook zien we een shift naar toenemend verlangen naar sustainable slaapplaatsen als wildlife campings, boomhutten midden in de jungle, hoogslapers in de vorm van een hangmat in plaats van een stapelbed of een Tipi tent in de bergen.

Klaar om jouw lustrumreis te boeken?

Vul ons formulier in en wij nemen binnen 24 uur contact op. Samen met jullie gaan wij werken aan een uniek en op maat gemaakt reisvoorstel.
Terug naar het overzicht
Gratis reisadvies