Inspiratie

Max in Mexico: Día de los Muertos

Mexico - Max in Mexico Dia de los Muertos

In dit nieuwe blogitem zullen we inzoomen in het leven van Maxime in Mexico. Onze lieftallige bird heeft haar vleugels uitgeslagen en is voor de komende maanden gestationeerd in het land van de taco’s, mezcal, mariachi’s, sombrero’s en Día de Muertos!

Om als merk te blijven ontwikkelen zal zij hier de banden en contacten met het netwerk in Mexico versterken en uitbreiden. Ook zal ze op zoek gaan naar nieuwe accommodaties en te gekke plekken om te eten of tot laat uit te gaan, en zal er gekeken worden naar nieuwe bucket list opties om mee te nemen in jullie reisplannen. Er zal actief content met jullie gedeeld worden van de fantastische dingen die ze allemaal meemaakt nu ze daar is.

Bij aankomst in het land waar ze haar nieuwe avontuur tegemoet gaat stond er direct een geweldig item op de planning, namelijk het nationale volksfeest ‘El Día de los Muertos’. Om jullie mee te nemen in haar eerste dagen in het warme Mexico, en wat meer te vertellen over dit massale evenement, heeft Maxime de pen uit de inkt getrokken en wat leuks geschreven. Haar eigen ervaringen bieden voor jullie hopelijk genoeg middel om in de toekomst zelf inspiratie uit te trekken!

Hola muchachas! Vanaf heden ben ik dus werkzaam vanuit Mexico en is een lang gekoesterde droom in vervulling gaan: leven in Latijns-Amerika. Ik viel eigenlijk direct met mijn neus in de boter, want op 31 oktober gaat jaarlijks een typisch Mexicaanse traditie van start: Día de Muertos.

Dit is eigenlijk de lokale variant op Halloween en het wordt er erg serieus genomen. Het hele jaar bereidt men zich voor op het festival waarbij de Mexicanen de ziel van hun geliefden uit de wereld van de doden verwelkomen door middel van het bouwen van altars (altaren) in hun huizen en het brengen van offers. Men gelooft dat de zielen van kinderen op 1 november terugkeren naar de aarde en die van volwassenen op 2 november terugkeren tussen de levenden.

De altaren bevatten veel bloemen, kaarsen, foto’s van hun geliefden in mooie lijsten en allerlei offers – dingen die hun geliefden in de levende wereld graag aten en dronken. Zo ligt er ‘pan de muerto’ (brood van de doden), mezcal, hun favoriete sigaretten, chocolade, fruit, snoep, noten en noem maar op. Eigenlijk alles waar de doden van zullen genieten als ze afreizen naar de wereld van de levenden.

Sinds de James Bond film en de Disney film Coco heeft het meer aandacht gekregen van de rest van de wereld. Nu zie je veel toeristen die speciaal voor deze traditie naar Mexico komen. Het is zelfs zo populair geworden dat je één jaar van tevoren moet boeken wil je nog een accommodatie kunnen regelen (dus vraag nu een offerte aan!).

De straten van Oaxaca zijn vol met feestende locals, muziek, vuurwerk en uiteraard de typerende gekleurde vlaggetjes (papel picado). Oaxaca is dé culturele hoofdstad van de omgeving, dus combineer de traditie met heerlijk eten en de vele mogelijkheden qua activiteiten in de omgeving.

31 Oktober

Struin op de eerste Dag van de Doden door de stad op zoek naar de eerste tekenen van dit geweldige feest en observeer hoe de locals zich voorbereiden op de komende drie dagen.

Aan het begin van de avond staat er een Mezcal cantina’s tour op het programma. Laat je door onze gids Victór langs de, voor veel toeristen onbekende, cantinas leiden en drink er mezcal met de locals. Een authentieke ervaring waarbij de gastvrijheid van de bevolking duidelijk te merken is.

Ga vervolgens naar een panteón. Dit is letterlijk vertaald een kerkhof, en is de plek waar de locals de dodenherdenking ‘vieren’. Bijvoorbeeld panteón de Xoxocotlán, wat door de locals ‘Xoxo’ wordt genoemd (spreek je uit als ho – ho). Dit dorpje ligt op ongeveer 20 minuten rijden vanaf het centrum en is één van de plekken om naartoe te gaan op de 31e. Ga erheen rond 21:00/22:00, wanneer het kerkhof een imponerende aanblik heeft door de vele brandende kaarsjes in het donker.

De laatste jaren is het heel populair onder toeristen dus verwacht enorme hordes mensen. Je ziet hier lokale bewoners bij de graven van hun geliefden zitten, staan, dansen, muziek maken, zingen, mezcal, rum of whiskey drinken en daadwerkelijk vieren dat ze voor hun gevoel weer even met hun geliefden kunnen zijn. De locals zitten er vaak de hele nacht en vieren feest, en loop er vooral langs waarna je ongetwijfeld wordt gevraagd om een mezcal met ze mee te drinken.

Nadat je weer terug bent gekomen in Oaxaca kan je verder drinken bij Colectivo la Tostadita, een industriële bar met grote picknick tafels, heerlijke biertjes en gezelligheid. Een DJ draait hier tot ongeveer 2:00 waar de mensen letterlijk tot op de straat verzameld staan.

1 November

Deze dag staat bekend als de ‘Dia de los Inocentes’, waarbij er vooral kinderen herdacht worden. Ga de straat op voor de beste fiestas en parades die ‘Calendas’ of ‘Comparsas’ worden genoemd. Een straatfeest met dansers, mensen verkleed als Catrina, muziek en enorme poppen. Ook ’s avonds en ’s nachts vind je veel van dit soort parades, dus begeef je tussen het feestgedruis en laat je meeslepen door de energie van de locals.

Ga vanavond, lekker Nederlands, mee op een night bike ride die om 21:00 begint. Haal je bicicleta op en fiets met de niet zo soepele Mexicanen door de straten van deze kleurrijke en mysterieuze stad.

Laat je vervolgens schminken als Catrina en ga naar de Muerteada de San Augustin in Etla. Het lijkt op een carnavals-optocht met een politiek tintje. Dit event wordt ook wel een ‘comparsa’ genoemd en begint om 22:00. Het is één grote street party met verklede mensen met maskers en kostuums, waarbij het draait om wie het beste kan dansen, het mooist verkleed is of de leukste grappen maakt over de locals, overheid en life in general.

Eenmaal terug in Oaxaca is het tijd voor een reggaeton party! Ga naar La Tentación of Txalaparta, twee leuke discotheken met de perfecte mix tussen locals en toeristen.

2 November

Kijk nog één dag je ogen uit op straat en ga bijvoorbeeld naar ‘Palacio de Gobierno’ of ‘Escuela de Bellas Artes’, waar ze beroemde zandtapijten en meerdere tentoonstellingen van altars hebben. Ook de straat Alcalá is bomvol met verkopers, versierde gebouwen en mensenmassa’s.

Heb je geen zin in de drukte? Ga dan naar de rustigere bohemian wijk ‘Barrio de Jalatlaco’ waar ze verschillende hippe koffietentjes zoals ‘Panela’ en opvallende street art hebben. Een Insta-waardige wijk ?

Een chocolademelk mag je niet missen bij je bezoek aan Oaxaca, want hier maken ze de beste! De cacao die als basis dient voor chocolade komt namelijk oorspronkelijk uit Mexico, dus ze weten hier wat ze doen door de eeuwenoude ervaring met het heerlijke goedje. Waar kan je hiervoor goed naartoe? Bij ‘Oaxaca en una taza’ weet je zeker dat het een opgave wordt er niet nog een te bestellen.

Wil je ’s avonds nog één panteón bezoeken? Ga dan naar ‘San Felipe’, een rustigere, vredigere en kleinere begraafplaats waar je niet de vele toeristen als bij Xoxo gaat zien en je je echt tussen de Oaxanos bevindt. Na drie dagen feesten zal de kater inmiddels wel muy grande zijn, dus eet extra vette taco’s op de markt (20 de Noviembre) en maak je op voor de rest van jullie avontuur door Mexico!

Dit was de eerste keer dat ik zelf getuige mocht zijn van dit bijzondere evenement en ik ben onwijs positief onder de indruk geraakt. Ik raad het iedereen aan om dit eens in zijn/haar leven mee te maken op de plek van herkomst. Het is niet te vergelijken met Halloween of carnaval, en het ademt cultuur en passie.

Dit was nog maar het begin van mijn periode in Latijns-Amerika en ben eigenlijk nog enthousiaster over de nabije toekomst geworden! Ik zal proberen zoveel mogelijk van mijn ervaringen vast te leggen en met jullie te delen. Hasta luego!

Ook Día de los Muertos meemaken?

Vul ons formulier in en wij nemen binnen 24 uur contact op. Samen met jullie gaan wij werken aan een uniek en op maat gemaakt reisvoorstel.
Terug naar het overzicht
Gratis reisadvies