Inspiratie

Zwemmen met walvishaaien

Walvishaaien

Eindelijk was het zover – Na 3 jaar heb ik eindelijk de stap gezet om met de grootste haai van de oceaan te zwemmen, de walvishaai! Toen ik voor het eerst in Mexico aan het reizen was, had ik al eens de kans om deze tour te doen, maar na het zien van een filmpje dat mijn kamergenoot volle bak werd geraakt door de staart van deze 21 ton wegende vis, had ik er toch maar vanaf gezien. Dit leek me niet alleen doodeng, maar ook niet helemaal ecologisch. In het water springen als deze 8-12 meter grote beesten op je afkomen en de kans hebben dat ze tegen je aan zwemmen? Mij niet gezien!

Walvishaaien 1

Ecologische tours
 

Totdat ik Rolien ontmoette, een Nederlands meisje die al 8 jaar in Mexico woont en walvishaaien tours geeft. Met haar passie voor de oceaan en onderwaterwereld, werd ik enthousiast! Ze overtuigde me pas echt om met hen naar de walvishaaien te gaan toen ze hun story vertelde. Na jarenlang als gids te hebben gewerkt voor verschillende organisaties die walvishaaien tours aanbieden, vond ze dat dit niet langer kon! De tours waren alleen gericht op zoveel mogelijk geld verdienen – 100 man per dag meenemen, gepusht worden om merchandise en GoPro fotos te kopen, geen uitleg over de oceaan, mensen chemische zonnebrand laten gebruiken die de haaien dan vervolgens binnen krijgen, met een hele groep in het water springen net naast een walvishaaien om de beste foto te hebben, de haaien aanraken, etc. Om die reden ging ze in 2016 haar eigen tours geven, met als doel om mensen bewust te maken van hun ‘footprint’ op de onderwaterwereld. Haaien zijn van vitaal belang voor het leven en het ecosysteem in de oceaan, helaas is de enige echte vijand de mens, die voornamelijk vanwege de vinnen op haaien jaagt.

Walvishaaien 2

100% bucketlist proof

WAUW, wat een bucket list experience! We waren een van de eerste boten die in het walvishaaien gebied aankwamen, op ongeveer een uur varen vanaf de haven van Cancun. Het gebied leek wel een soep van walvishaaien, overal om je heen zag je ze aan het oppervlakte zwemmen om plankton en viseitjes te eten. Per 2 personen spring je in het water om met ze te snorkelen. Zo vet om deze gigantische beesten van zo dichtbij mee te maken en te zien dat ze zich echt niets aantrekken van jou en lekker door blijven slurpen. Niet alleen heb ik ontelbaar veel haaien gezien, ook drie mantaroggen!! Eentje zwom zelfs een paar minuten om ons heen, zo cool! Na ongeveer vier uur in het gebied te zijn geweest, waren we de laatste boot die vertrok. Op naar Isla Mujeres – een van de mooiste eilanden van Mexico. Onderweg zwom er nog een hele school dolfijnen om onze boot heen, ik had echt geluk die dag! Voor Isla Mujeres zijn we ten anker gegaan om te genieten van verse ceviche, guacamole, Corona’s, wijn, de lekkerste reggaeton hitjes en de Caribische Zee. Wat een dag!

Wanneer kan deze tour?

Tussen mei en september komen walvishaaien naar het Mexicaans Caribische gebied, wat de grootste samenkomst van walvishaaien ter wereld is, met op sommige dagen wel meer dan 200 exemplaren bij elkaar! Dus mocht je lustrumreis in deze periode gepland staan, raad ik deze tour 100% aan! Dit is zonder twijfel een van de beste ervaringen van je leven:)

Walvishaaien 3

Krijg je al zin om je trip naar Mexico te plannen?

Vul ons formulier in en wij nemen binnen 24 uur contact op. Samen met jullie gaan wij werken aan een uniek en op maat gemaakt reisvoorstel.
Terug naar het overzicht
Gratis reisadvies