Bucket List Explorers: Marthe snuift cultuur in Midden-Amerika
Als we alleen maar naar Midden-Amerika kwamen om te drinken en te feesten waren we allemaal wel op ordinaire zuipvakantie naar Sunny Beach gegaan. Natuurlijk is de pils hier goedkoop en hebben zowel de mannen als vrouwen soepele heupjes maar Midden-Amerika heeft zoveel meer te bieden. Van streng katholiek tot aanbidders van Maximón en van Garifuna drums tot aan revolutionaire strijders, Midden-Amerika is dé plek waar heden en verleden samenkomen in mucha cultura.
Semana Santa
Wie in maart Guatemala bezoekt kan er niet onderuit, de maand voor Pasen staat in het teken van het grootste evenement van het jaar: Semana Santa, oftewel de heilige week. Het epicentrum van het feestgedruis is te vinden in Antigua, waar toeristen en locals vanuit het hele land samenkomen gedurende dit evenement. De straten worden bedekt met kleurrijke kunstwerken van bloemen, ook wel alfombras de flores genoemd en er vinden veel rituelen plaats in traditionele kledij. Ook staan de parken vol met streetfood-stalletjes waarbij je het beste gewoon alles kunt proberen (fingers crossed dat je daarna niet op de wc beland) en ‘s avonds barsten de kroegen uit hun voegen.
Ik mocht ook even de creatieveling uithangen bij het maken van een alfombra. Leuk om te doen maar het doet toch wel pijn als er na drie uur zwoegen in vijf minuten 300 paar voeten over je leuke kunstwerk heen stampen en daar dus weinig van overblijft. Voor de religieuze Guatemalteken is juist deze inspanning een vorm van devotie.
De maya's
Tikal in Guatemala is misschien wel het grootste Maya complex dat ooit bestaan heeft, dit omdat wetenschappers nog lang niet alles ontdekt hebben. In vroegere tijden was hier een balspel favoriet waarbij belangrijke personen tegen elkaar speelden. De winst ging naar de verliezer, die werd namelijk onthoofd, wat gezien werd als een belangrijk offer voor de goden. Inmiddels is normaal voetbal extreem populair, maar overal waar je kijkt zie je nog wel mensen in traditionele Maya kleding. Elk dorpje heeft z’n eigen patroon die naar lieve lust wordt gewoven.
Garifuna & Creool
In delen van Guatemala en Nicaragua maar vooral in Belize is de Garifuna cultuur te vinden. Deze cultuur is ontstaan door de Indianen en Afrikanen die door de Engelsen als slaven hierheen werden gehaald. Garifuna muziek en dans is overal te beluisteren en te zien.
Misschien heb je wel eens van Punta gehoord? Ik heb kinderen hun billen zien schudden op een manier waar ik 23 jaar lang op heb moeten oefenen. Wanneer jij de drums hoort weet ik zeker dat je niet stil kan blijven staan! In Belize heb ik ook m’n eerste woordjes Creool geleerd and it sounds like eeej bowj weh di go on, wat zoiets als ‘hee chico, hoe gaat het?’ betekent. Altijd handig om dat achter de hand te hebben 😉
Revolutionair
Nicaragua’s geschiedenis is niet gevormd door de Maya’s maar door de revolutionaire geschiedenis. Pas in 1990 lukte het om onder het bewind van Amerika en dictators uit te komen. Niet gek dus dat je nog overal FNSL vlaggen en graffiti met Viva la Revolucion aantreft. Iedereen die je tegenkomt kan wel vertellen hoe zijn of haar broer, neef, vader of zoon onder het juk van Somoza probeerde uit te komen.
Of je nou komt voor de drums, voor de revolutie of voor de tradities; als je deze kant op komt weet je zeker dat je een nieuwe culturele ervaring rijker bent! Kun je niet wachten om alvast wat inspiratie op te doen? Bekijk dan hoe een reis naar het prachtige Nicaragua er uit kan zien.
In de volgende blog vertel ik je alles over de nieuwe Despacito zodat je je playlist kunt updaten om alvast in de stemming te komen voor jullie volgende lustrumreis naar Midden-Amerika!