Inspiratie

Oktober(fest): Hoe onze oosterburen je de herfst door helpen feesten

Oktoberfest blog

De zomer is bijna afgelopen en in Duitsland hebben ze iets bedacht om de overstap naar de koude herfstdagen tot een feest te maken: Oktoberfest. Dit stokoude volksfeest is rijk aan Duitse traditie en staat garant voor een unieke ervaring. Oja, ook aan literpullen vol Paulaner, kleverige lederhosen, een overload aan bokworsten en veel verhullende ‘Dirndls‘.

We zullen hieronder wat karakteristieken van Oktoberfest opsommen, maar ook andere opties bij onze oosterburen uitlichten die het waard zijn om in de herfst eens de auto of trein voor te pakken. Hoog tijd om ons feestend buurland te ontdekken!

München: Oktoberfest

Het jaarlijkse volksfeest in München geldt als het grootste bierfestival ter wereld en wordt jaarlijks door meer dan vijf miljoen mensen bezocht. Het duurt 16 tot 18 dagen en is al sinds 1810 een fenomeen. In 2022 waren de 5,6 miljoen bezoekers goed voor het wegzetten van 5,7 miljoen liter bier! Dit klinkt natuurlijk erg veel, maar omgerekend wil dit zeggen dat de gemiddelde bezoeker iéts meer dan één Mass (literpul) bier heeft gedronken.. Dit kan jij beter!

  • Er hoeven géén tickets gekocht te worden voor entree van het evenement zelf, wees er echter wel op tijd (lees: vroeg) als je geen tafel gereserveerd hebt!
  • Passend bij het enorm traditionele karakter van het feest is het lastig om met je pinpas aan de haal te gaan. Het is dus aan te raden een grote zak met contanten mee te nemen!
  • Poets je Duits weer een beetje op! Dit wil niet zeggen dat je de derde naamval weer moet gaan oefenen, maar handige standaardwoorden zijn toch noodzakelijk. ‘Danke schön, und ein Mass bitte!’
  • Wees ‘on point’ met je outfit, want de locals nemen dit erg serieus! Naast het mee kunnen lallen van klassieke meezingers als ‘Sweet Caroline’ of ‘Johnny Däp‘ moet je ook enigszins geloofwaardig overkomen, toch?

Wat is er beter dan samen met onze fantastische vrienden het grootste spektakel in München te ervaren? Bohemian Birds organiseert sinds 2022 ook ieder jaar een trip naar dit geweldige event. Voor 2023 zitten de inschrijvingen al vol, maar houd onze blogs in de gaten voor een verslag van dit jaar - en zorg dat je in 2024 er bij kan zijn!

Oktoberfest 968232 1280

Heb je het Oktoberfest voor dit jaar gemist, lust je geen bier of vindt je blaasorkesten en verkleedpartijen gewoon niks? No worries, we’ve got you covered! Onze buren hebben namelijk een waanzinnig netwerk aan party steden. Lees:

Berlijn: Underground clubben en live acts zonder poespas

Obviously is de hoofdstad van de Duitsers één van de meest besproken feestbestemmingen ter wereld. Berlijn staat bekend om z’n rauwe vibe en ongepretendeerde houding (als het gaat om feesten). Het is een verzamelplaats voor creatievelingen van over de hele wereld, en dit is onder andere ook terug te zien in de (underground) clubs, de live-acts door de hele stad en de muziek die er vandaan komt. De buurten Friedrichshain en Kreuzberg staan bekend om het nachtleven, maar er zijn ook daytime festivals en veel straatartiesten te vinden door de hele stad.

Leipzig: Upcoming en volgens de kenners 'Het nieuwe Berlijn'

Het is er relatief goedkoop, toerisme neemt nog niet de overhand, de street-art scene en creatieve sector groeien gestaag en de pakhuizen en verlaten (oude) gebouwen worden gebruikt als ateliers en feestlocaties. Volgens de ingewijde kenners wordt de stad mede hierom bestempeld als ‘het nieuwe Berlijn’. Er zijn veel bijzondere (verborgen) en hippe plekjes te ontdekken en het staat, al sinds Bach het zijn thuis noemde, bekend als de muziekstad van Duitsland.

Leipzig

Köln: de onverwachtse aanvoerder van het Duitse nachtleben

Internationaal befaamd magazine DJ Mag benoemde club Bootshaus in Köln tot beste club in Duitsland (boven de beroemde Berghain in Berlijn). Daar komt bij dat Köln het grootste carnaval van het land heeft en waar het net zo groots leeft als in het zuiden van ons eigen land. Om het gemakkelijk te maken is de stad enorm goed bereikbaar met twee vliegvelden en een trein vanaf Amsterdam die je binnen een paar uur in het centrum brengt. Wat houdt je nog tegen?

Hamburg: Een gevarieerd aanbod van alles wat met partyen te maken heeft in een moderne parel

Volgens sommige reports is Hamburg zelfs de beste plek TER WERELD voor een avondje stappen en scoort het hoger op de party-index dan Europese steden als Barcelona, Londen of ons eigen Amsterdam. De verscheidenheid van het aanbod is hier wellicht de belangrijkste reden van, gepaard met de moderniteiten van deze levendige stad. De befaamde Reeperbahn en de omliggende straatjes en pleinen bieden voor ieder wat wils en maken het zo dat niemand teleurgesteld (of nuchter) weer naar huis hoeft!

Hamburg

Ook biertjes drinken op het Oktoberfest?

Vul ons formulier in en wij nemen binnen 24 uur contact op. Samen met jullie gaan wij werken aan een uniek en op maat gemaakt reisvoorstel.
Terug naar het overzicht
Gratis reisadvies