Top
Image Alt

COVID-19

VRAGEN OVER HET CORONAVIRUS EN JOUW REIS

COVID 19 - CORONA - LUSTRUMREIZEN

Wij hopen dat het goed met je gaat tijdens de periode waarin het Coronavirus een grote invloed heeft op de wereld en de reisbranche. We krijgen veel vragen over geboekte en nog te boeken reizen, hieronder volgen de antwoorden op enkele veel gestelde vragen.

Wij staan voor je klaar!

Wij staan in deze periode voor je klaar om alle urgente vragen te beantwoorden. Zowel telefonisch 020 261 3617 als per email info@bohemianbirds.com. Liever een snel appje sturen? Dat kan natuurlijk ook via ons Whatsappnummer: 06 40 79 69 11. Wij zullen ervoor zorgen dat je snel antwoord krijgt zoals je dat van ons gewend bent.

1. Waarom is het verstandig een reis bij jullie te boeken? 

Het is natuurlijk een gekke tijd, het gaat wel om jullie lustrumreis, én er is een hoop geld bij gepaard dus heel logisch dat er twijfels heersen over het nu al vastleggen van de reis. Wij hebben ons – zeker in deze tijd van corona – heel goed voorbereid zodat jullie straks heerlijk kunnen genieten op reis. We houden zoveel mogelijk rekening met alle risico’s zodat je veilig en verantwoord op reis kan (ook al is de reis volgend jaar). We raden dan ook zeker aan om de reis te boeken via onze organisatie. Naast dat we aangesloten zijn bij de juiste partijen zoals het ANVR & Calamiteitenfonds, hebben wij ook de juiste contacten bij bijvoorbeeld airlines & leveranciers om flexibele voorwaarden af te spreken voor jullie. Wanneer je de reis zelf boekt zal dit een stuk lastiger zijn!  Ons advies is: stay safe,houd je aan je plan en droom met ons mee over jullie ideale reisbestemming!

2. Wat betekent dat? Veilig en verantwoord op reis?

Allereerst is het belangrijk voor jullie om te weten dat Bohemian Birds wettelijk verantwoordelijk is voor de goede en veilige uitvoer van jullie reis. Daarom hebben we met ANVR-reisorganisaties verschillende maatregelen opgesteld. Maatregelen op basis van regels, adviezen en protocollen van het ministerie van Buitenlandse Zaken, RIVM, de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, reisbrancheorganisatie ANVR en internationale en lokale overheden, waarbij lokale regels op de bestemming leidend zijn.
Uiteraard gaan jullie dus alleen op reis als wij ervan overtuigd zijn dat het veilig en verantwoord is. Is dat het niet? Dan komt onze speciale Corona garantie om de hoek kijken die standaard is inbegrepen bij alle nieuw geboekte reizen: als er een oranje of rood reisadvies is, boekt Bohemian Birds de gehele reis kosteloos om naar een nieuwe datum of een andere bestemming! (We hebben de afgelopen maanden niets anders gedaan, dus hier hebben we veel ervaring mee…)

3. Negatief reisadvies, wat dan? 

Stel dat het niet veilig is om op reis te gaan (oranje of rood reisadvies, airlines die niet vliegen, accommodaties die niet open zijn) dan hoeven jullie niet te vrezen dat jullie annuleringskosten betalen. Wij zullen dan samen met jullie altijd kijken naar een andere, nieuwe geschikte reisperiode of bestemming.

4. Waarom nu al boeken?

11 maanden voor vertrek worden de tickets gepubliceerd door de airlines. Op dat moment zijn deze het goedkoopst, zéker voor een grote groep. Wij raden jullie dus aan om rond die tijd de goedkoopste tickets te scoren, het verschil kan oplopen in de honderden euro’s per persoon. Hiermee besparen jullie op de tickets en blijft er dus meer budget over om in de reis te steken (meer cocktails)! Omdat je boekt met onze Corona garantie zit er voor jullie geen risico aan om de reis nu al vast te leggen.

5. Bij welke verzekeringen of brancheorganisaties is Bohemian Birds aangesloten?

Bij alle mogelijke verzekeringen waar je je als reisorganisatie bij kan aansluiten, namelijk

De SGR. Jullie betaalde reissom wordt in zijn geheel gedekt door de SGR, jullie lopen dus geen risico om jullie geld kwijt te raken.

Het Calamiteitenfonds. Als zich tijdens jullie reis een natuurramp of politieke onrust voordoet, dan zorgen wij ervoor dat jullie omgeboekt worden naar een ander deel van het land waar het wel veilig is of zelfs naar een heel ander (soortgelijk) land om de reis voort te zetten. De extra kosten die hierbij komen kijken, worden gedekt door het Calamiteitenfonds. Als de reis moet worden afgebroken dan zorgt het fonds voor een vergoeding voor de niet genoten reisdagen. 
De ANVR: een keurmerk voor bedrijven die hun zaakjes netjes op orde hebben. Zo volgen wij de strikte richtlijnen van deze vereniging op, op het gebied van duurzaamheid, wetten & regels, betalingsvoorwaarden en andere regels.

6. Dekt onze eigen verzekering de kosten van een reis als we die annuleren?

Dat hangt af van de reis- en of annuleringsverzekering die je hebt afgesloten.

Wel goed om stil te staan of je goed bent verzekerd op reis. Sluit een goede reisverzekering af (als je die nog niet hebt) die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld dekking van annulering van de reis in verband met corona of ziekenhuisopname. Check goed waarvoor je allemaal verzekerd bent zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

7. Zijn we dan niet verzekerd doordat we bij jullie als reisorganisatie hebben geboekt?

Bij onze pakketreizen zit geen reis- en of annuleringsverzekering inclusief. Wij bieden andere bescherming dan een standaard annulerings- of reisverzekering. Zie hiervoor ook bovenstaande vragen.

8. Vrienden hebben geboekt bij een andere organisatie, en krijgen (een deel van) de reissom terug omdat reizen niet mogelijk gaat zijn.

Wij verwachten dat reizen weer helemaal mogelijk gaat zijn. Bovendien is het wettelijk verboden annuleringskosten in rekening te brengen als de reisorganisatie besluit de reis te annuleren. Het annuleren van jullie reis volgend jaar is zeker niet nodig, om de volgende redenen;

– Op jullie reis is corona garantie van toepassing: kosteloos omboeken naar een andere periode bij een oranje of rood reisadvies is bij ons standaard.
– Als blijkt dat Bohemian Birds jullie reis moet annuleren, retourneren wij jullie de gehele reissom – zonder annuleringskosten.
– Er staat nog een super vette reis te wachten op jullie! Een reis waar jullie al lang naar uitkijken en keihard voor gespaard hebben. Misschien zullen er tijdens jouw reis kleine aanpassingen nodig zijn, maar zelfs met een mondkapje smaken de borrels op een Caribisch strand een stuk beter dan die in Nederland.
– Bohemian Birds is een Nederlands bedrijf en wij worden dan ook gesteund door de overheid. Niet elke reisorganisatie ontvangt die steun. Het kan dus goed mogelijk zijn dat de keuzes omtrent het doorgaan van reizen anders zijn met andere beweegredenen.

Elke reisorganisatie maakt zijn eigen besluiten over het doorgaan of annuleren van reizen, weet in ieder geval dat veiligheid & een TOP reis bij ons voorop staan.

9. Kunnen wij onze reis annuleren als blijkt dat op de bestemming waar we naar toe gaan het virus is uitgebroken?

Wij zullen jullie uiteraard nooit naar een land laten reizen waar op dat moment de situatie onveilig is. We gebruiken hiervoor de reisadviezen van de Nederlandse overheid. Mochten jullie het (ondanks een geel of groen reisadvies) toch niet prettig vinden om de reis te maken, dan is het mogelijk om de reis te annuleren of te verplaatsen. Hierbij gelden dan de normale algemene voorwaarden.

10. Is het mogelijk onze reis om te boeken naar een andere bestemming? 

A. Geel of groen reisadvies: Indien Bohemian Birds de reis nog volledig (of met kleine aanpassingen) de reis kan uitvoeren, dan is dit een vrijwillige keuze. De omboekingskosten zijn dan voor de jullie. Bohemian Birds rekent zelf geen omboekingskosten, wij rekenen alleen door wat onze leveranciers (zoals airlines) ons doorrekenen. 

B. Oranje of rood reisadvies: Ja, veiligheid staat voorop. Wij voeren reizen over de hele wereld uit, en kunnen tot kort voor vertrek de reis omgooien naar een andere bestemming. Natuurlijk alleen met jullie goedkeuring!

11. Wat gebeurt er als onze vlucht is geannuleerd?

Als de vliegtuigmaatschappij uit voorzorg de vlucht annuleert terwijl er een groen of geel reisadvies van kracht is, dan boeken we nieuwe vergelijkbare tickets. Geldt er een oranje of rood reisadvies en is het nog meerdere maanden voor vertrek, dan boeken we ook nieuwe tickets – in afwachting van een groen of geel reisadvies. Willen jullie geen nieuwe tickets boeken in afwachting van de reisadvies wijziging, dan kijken we allereerst samen naar het verplaatsen van de reis. Ook een andere bestemming is dan meestal mogelijk.

12. Als tijdens de reis blijkt dat het virus is uitgebroken, wat doen we dan? 

Mocht het gebeuren dat jullie op reis zijn en er gebeurt dan wat, dan zijn wij 24 uur per dag 7 dagen per week bereikbaar om jullie te assisteren. We beoordelen samen met jullie de situatie en anticiperen daarop. We kunnen mogelijk de route van jullie reis aanpassen om buiten besmette gebieden te blijven. Ook kunnen we besluiten dat de beste optie is, om jullie eerder naar huis te vliegen. De kosten voor het omboeken van het programma en vlucht zijn in dit geval voor ons.

13. Wat als wij wel op reis willen maar Bohemian Birds geeft aan dat het niet veilig is om te gaan? 

Als Bohemian Birds van mening is dat de reis niet veilig uitgevoerd kan worden dan gaat de reis niet door. Natuurlijk houden we zoveel mogelijk rekening met jullie wensen, maar omdat de wettelijke verantwoordelijkheid bij ons ligt (ook als jullie hier van af zien) staat veiligheid bij ons op plek 1.

14. Kan Bohemian Birds wijzigingen aanbrengen in ons programma?

Ja, dat kan. Bohemian Birds zal dan met aanpassingen en gelijkwaardige alternatieven komen om bijvoorbeeld besmette gebieden te vermijden. Kleine wijzigingen (zoals een wijziging in hotel of bustype van hetzelfde niveau) zijn jullie verplicht te accepteren. Grote wijzigingen (zoals nieuwe vluchten, meer overstappen of een compleet andere route) kunnen jullie weigeren en om een volledige terugbetaling vragen.

15. Op de nieuwe data van onze reis, kunnen er een aantal personen niet meer mee. Kan ik de aantallen aanpassen?

We begrijpen dat door de omboeking van de reis, er een aantal personen niet aanwezig kunnen zijn tijdens de nieuwe data. Wij bieden een gedeeltelijke kosteloze annulering van 10% van het aantal personen aan. Dit op de originele reis met een nieuwe datum. Het geboekte vliegticket is afhankelijk van de airline of er een refund wordt afgegeven. Hier helpen we jullie uiteraard bij!

16. Wat als ik nog geen vaccinatie of booster heb gekregen en dit wel vereist is om het land binnen te komen.

Er wordt met man en macht gewerkt aan oplossingen om reizen weer mogelijk te gaan maken. Zo wordt er onder andere gesproken over een vaccinatiepaspoort of een bewijs dat vrij reizen toestaat. Aankomende periode zal er meer duidelijkheid over komen. Wel/geen vaccinatie is ieder zijn of haar eigen verantwoordelijkheid.  Mochten jullie of een deel van de reizigers hierdoor de reis niet kunnen maken, dan is het mogelijk om de reis te annuleren of te verplaatsen. Hierbij gelden onze normale algemene voorwaarden en geen flexibele corona voorwaarden. Deze situatie kan je vergelijken met een situatie als iemand uit de groep zich niet wilt vaccineren op gele koorts voor een reis naar Afrika!  Wij informeren jullie over de benodigde bewijzen om op reis te gaan.

17. Voor wie zijn de kosten van een PCR-test of Antigen test 

Deze kosten zijn voor eigen rekening. Wij informeren jullie over de benodigde bewijzen om te kunnen reizen. Onze lokale contactpersoon helpt jullie met een testlocatie tijdens de reis.

18. Wat betekent het oranje of rode risico advies van het ECDC (vanuit de Europese Unie) voor onze reis? 

Deze codering is niet direct, maar soms wel indirect van effect op jullie reis. Op basis van de vaccinatiegraad en het aantal besmettingen per 100.000 inwoners krijgt elk land binnen de EU een kleurcode toegekend: groen, geel, oranje, rood en donkerrood. Voor elke kleur heeft de ECDC een lijstje aan inreisregels die landen binnen de EU elkaar kunnen opleggen. Ben je bijvoorbeeld inwoner van een geel gebied, dan kan je naar de meeste landen binnen de EU vrij reizen als je bent gevaccineerd. Kom je uit een donkerrood gebied? Dan zou het kunnen dat een land reizigers een quarantaine verplichting oplegt bij aankomst in dat land. Alleen die is dan weer niet van toepassing als je bent gevaccineerd. Geldt er zo’n quarantaine verplichting, dan kan het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken besluiten het door hen afgegeven reisadvies (toevallig ook in de kleuren groen, geel, oranje en rood) aan te passen naar oranje. Als dat gebeurt dan is de reis nog steeds mogelijk, maar je kunt er in dat geval ook voor kiezen de reis te verplaatsen of te annuleren voor een volledige terugbetaling.

19. Wat als iemand positief op corona test voor vertrek en daardoor niet meer mee kan op reis? 

Mocht je voor vertrek positief testen en daardoor niet meer mee op reis kunnen, dan ligt deze verantwoordelijkheid bij jullie wat betreft de kosten van de persoon in kwestie. Omdat de reis al volledig geboekt en betaald is, is een restitutie van de rest van de reis niet mogelijk. Check daarom goed je reisverzekering voorgaand de reis om te kijken of zij jullie hier verder mee kunnen helpen.

20. Wat als iemand positief op corona test tijdens de reis?

Mocht iemand tijdens de reis positief testen op corona, dan zijn wij er uiteraard om jullie verder te helpen wat betreft accommodatie en het omboeken van de tickets. Wees er van bewust dat de extra kosten hiervoor voor de persoon in kwestie zelf zijn. Dit kan goed verzekerd worden bij je annuleringsverzekering of reisverzekering! Bij een positieve test, zul je (en misschien ook andere) voor een bepaalde periode in quarantaine moeten. Afhankelijk van de huidige maatregelen kan dat in het eigen hotel zijn of in een speciaal hiervoor aangewezen quarantaine hotel.

Ons advies is: stay safe, houd je aan je plan en droom met ons mee over jullie ideale reisbestemming!

Team Bohemian Birds Lustrumreizen